Ładowanie Konfiguracji Stylów. Proszę czekać...

Szybki lunch podczas home officeMożliwość pracy zdalnej to świetna okazja, aby zadbać o swoją dietę – tym bardziej że mamy teraz mniej ruchu. Wiele osób popełnia na co dzień podstawowe błędy żywieniowe – pomija śniadanie, zamiast lunchu sięga po gotowe przekąski albo wypija kolejną kawę z rzędu. Tryb home office to dobry moment, aby przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić lepsze nawyki.

 

 

Zasada numer jeden – śniadanie!

Podstawowym błędem jest pomijanie śniadania, a jednak wiele osób zwykle wybiega z domu, po drodze kupując jedynie kawę. Wiele osób nie dba też o to, aby posiłki były regularne i spożywane co około 2-3 godziny. To główne powody spadku naszego samopoczucia i formy – zwykle czujemy się zmęczeni, spada nasza wydajność i pojawia się ból głowy. Ratunek jest prosty – zawsze pamiętaj o śniadaniu. Podczas pracy zdalnej łatwiej wyrobisz sobie ten nawyk. Śniadanie zapewnia energię na cały dzień, a lunch jest ważną przerwą podczas wykonywania zadań w pracy.

Możesz przygotować posiłek na rano choćby wieczorem – np. owsiankę zjesz ze smakiem na dzień dobry, a gotowe sałatki sprawdzą się na lunch. Będąc w domu, jesteśmy bardziej narażeni na pokusy, sięgamy po cukierki, ciastka i inne gotowe przekąski. Alternatywą są samodzielnie przygotowane posiłki lub gotowe sałatki, np. Dobra Karma dostępna w Żabce, bądź inne produkty dobrej jakości, które można znaleźć w sklepach spożywczych lub piekarniach – jak na przykład Galeria Wypieków.

Gotowe przekąski a gotowanie w domu

Po gotowe przekąski powinno się sięgać jednak tylko sporadycznie, a na co dzień starać jeść samodzielnie przygotowane dania. W biurze większość z nas korzysta z oferty stołówek lub restauracji albo kupuje gotowe sałatki lub kanapki na wynos. Przede wszystkim sprawdź skład – gotowe przekąski i obiady mogą zawierać wiele dodatków, które nie są korzystne dla naszego zdrowia i sylwetki. W razie konieczności sięgaj po produkty uznanych marek – jak Dobra Karma, Sante czy Putka – oraz gotowe sałatki pełne świeżych warzyw.

Różnorodnie, sezonowo i kolorowo

A może jesteś z tej grupy osób, które pamiętają o śniadaniu i lunchu, ale zwykle jedzą to samo? Standardem są parówki, kanapki z szynką i serem żółtym, bułka z dżemem. Celem jest przede wszystkim odżywienie organizmu, dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych i energii. Uboga dieta doprowadzi jedynie do niedoborów. Warto o tym pamiętać, przygotowując samodzielnie wszystkie posiłki lub wybierając gotowe – sałatki, zupy lub dania. Oferta jest bardzo duża – na rynku dostępne są produkty wielu marek, jak m.in. Dobra Karma, kanapki z Galerii Wypieków czy zupy krem Marwit.

Staraj się też wprowadzić do swojego menu nowe smaki – różne owoce sezonowe, przyprawy, ale też dania kuchni świata. To świetna odmiana dla kanapki z serem – sięgaj po dobrej jakości przekąski, aby jedzenie było też przyjemnością. Może to być jaglanka z daktylami na napoju migdałowym, kanapka z pastą wegetariańską, gotowe sałatki z serem halloumi, pożywna zupa czy pełnoziarniste gofry z wędzonym łososiem.