Ładowanie Konfiguracji Stylów. Proszę czekać...

Do czego wykorzystać bakalie? Kilka inspiracjiBakalie to świetna alternatywa dla słodyczy – są wartościowe, gdyż zawierają cenne składniki odżywcze, a poza tym smakują równie wybornie. Warto po nie sięgać lub dodawać je np. do owsianki lub jogurtu – pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo dużo. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji.

 

Zdrowy i smaczny dodatek

Bakalie to różnorodna grupa produktów i każdy znajdzie coś dla siebie – suszone morele, jabłka lub ulubione orzechy. Warto mieć je pod ręką, aby w momencie chęci na coś pożywnego móc po nie sięgnąć – w sklepach są powszechnie dostępne różne mieszanki, np. Haps czy Bakalland.

Można dodawać je do ciastek owsianych lub batonów zbożowych własnego wypieku, jogurtów naturalnych, a także dekorować nimi hummus, sałatki oraz pomysłowe kanapki. Mieszanki bakaliowe można wykorzystać na wiele sposobów, aby wzbogacić dietę w cenne składniki, poprawić sobie nastrój oraz podnieść efektywność.

Ciastka owsiane z bakaliami

Samodzielnie wypiekane ciastka owsiane można urozmaicić na wiele sposobów – dodając do nich m.in. bakalie, czyli ulubione orzechy oraz suszone owoce, ale też sezam, słonecznik, wiórki kokosowe czy płatki migdałów. Sprawdzonych przepisów jest wiele i każdy znajdzie idealny dla siebie – ciastka bez cukru, słodzone ksylitolem, ze startym bananem, z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Tak przygotowana przekąska będzie idealna do pracy, na piknik lub na rowerową wycieczkę, a także zaspokoi głód i apetyt na słodycze. Ciastka można też przygotować z innych płatków – jaglanych, jęczmiennych itd. – oraz z dodatkiem mąki (np. kukurydzianej), dodać do nich cynamon i inne przyprawy.

Jogurt naturalny lub owsianka z dodatkami

Nie każdy lubi jogurty naturalne, ale bez wątpienia są one najzdrowsze. Można jednak poprawić ich smak, dodając ulubione bakalie, świeże owoce, ew. konfiturę domowej produkcji. Wybór mieszanek bakaliowych na targowiskach oraz w sklepach jest bardzo duży – warto wymienić m.in. Helio, Haps czy Bakalland. Wzbogacone o owoce suszone dodadzą jogurtom smaku i wartości odżywczych. Również owsianka zyska smak i znaczenie, jeśli na wierzch wysypiesz pyszne bakalie.

Batony zbożowe z bakaliami

Dobrym pomysłem na zdrową przekąskę będą też batony zbożowe wzbogacone o bakalie. Najlepsze będą domowej roboty, gdyż możesz do nich dodać ulubione składniki – jak śliwki suszone, orzechy brazylijskie lub nerkowca. Ulubione mieszanki – Sante, Haps lub inne – znacznie poprawią smak batonów.

Sałatki oraz kanapki

Zdrowa sałatka z dodatkiem orzechów i żurawiny sprawdzi się idealnie zarówno na lunch, jak i na kolację. Można urozmaicić jej smak, odpowiednio dobierając bakalie – sałata, kuskus i indyk będą dobrze komponować się z rodzynkami, a ser pleśniowy stworzy zgrany duet z żurawiną.

Również kanapki można posypać odrobinę bakalii – bagietka z figą i kozim serem udekorowana orzechami włoskimi czy kromka pumpernikla z oscypkiem i suszoną żurawiną będą wspaniałym śniadaniem. Bakalie mogą stanowić zdrową posypkę różnych potraw – także zup typu krem czy owsianki na śniadanie.